Gouden Ludo 2011

Het gezelschapsspel 7 Wonders van de Belgische uitgever Repos Production heeft de Gouden Ludo 2011 gewonnen. 7 Wonders sleepte daarvoor ook al een twintigtal internationale onderscheidingen in de wacht.

De winnaar werd door 25 gezelschapsspellenclubs - en dus met enige kennis van zaken - verkozen uit vier genomineerden. De andere kanshebbers waren Asara (Ravensburger), Dobble (Asmodee) en Imperial 2030 (The Game Master).

7 Wonders

Het DorpWinnaar Gouden Ludo 2011

In dit strategische kaartspel leid je één van de zeven grote steden van de Oudheid. In drie tijdperken tracht je een prachtig bouwwerk op te richten door het tactisch kiezen van speelkaarten. Spelers kiezen tegelijkertijd een kaart, waarna ze de resterende kaarten doorgeven aan de volgende speler die uit deze kaarten een nieuwe kaart kiest. De kaarten leveren voordelen op die kunnen worden gebruikt om andere kaarten te verwerven, waarbij telkens moet gekozen worden tussen grondstoffen, geld, overwinningspunten, militaire kracht en andere voordelen. Eventueel kan je tegen betaling grondstoffen van je linker- en/of rechterbuur gebruiken.

Op het einde van elk tijdperk vinden militaire confrontaties plaats met je rechtstreekse linker- en rechterbuur waarbij de militaire krachten worden vergeleken. Het militaire aspect bepaalt slecht een deel van de punten die je doorheen het spel kan verwerven. Je kan ook punten verdienen door te bouwen aan je wonderlijke bouwwerk, de hulp in te roepen van gilden, het verzamelen van wetenschappelijke kaarten (waarbij het vormen van sets essentieel is), het bouwen van bepaalde constructies evenals het omzetten in punten van je resterende geld. Vergeet daarbij ook geen rekening te houden met het specifieke voordeel van jouw stad. Een spel dat erg vlot speelt, zelfs met 7 spelers.

Repos Production, 2011

Asmodee Benelux

Antoine Bauza

Miguel Coimbra

2-7 spelers

vanaf 10 jaar

30 minuten

Asara

AsaraGenomineerd Gouden Ludo 2011

In dit bordspel zijn de spelers bouwmeesters in Asara, waar zij in de gunst trachten te komen van de kalief door het bouwen van fraaie torens. Zij sturen hun inkopers op pad om bouwelementen te verwerven, liefst voorzien van een prestigieuze versiering. De torens kunnen worden opgericht in verschillende materialen, de ene al wat duurder dan de andere. Daarvoor is dus geld nodig. Bouwprojecten moeten uiteraard gestructureerd verlopen, zodat het van belang is te weten hoeveel bouwelementen je door middel van één bouwactie zal construeren: hoe meer bouwelementen tegelijkertijd, hoe duurder.

Je zal diverse strategische keuzes dienen te maken, aangezien de waarde van jouw torens door diverse elementen wordt bepaald: in welke bouwmaterialen zijn de diverse torens opgericht? Zijn er fraaie versieringen voorzien? Heb je de hoogste toren gebouwd in een bepaald materiaal of is jouw de toren misschien de allerhoogste van alle torens? Heb je bovendien ook het aantal torens niet uit het oog verloren? Een bordspel met voldoende strategische diepgang dat hoge toppen scoort bij liefhebbers van familiespellen.

Ravensburger, 2010

--

Michael Kiesling, Wolfgang Kramer

Franz Vohwinkel

2-4 spelers

vanaf 9 jaar

45 minuten

Dobble

DobbleGenomineerd Gouden Ludo 2011

Een spel van observatie, snelheid , reflexen en lachsalvo's dat geschikt is voor jong en oud. Doel van het spel is telkens twee kaarten te vergelijken waarop telkens 8 symbolen staan, in verschillende kleuren en maten. Echter: op elk moment tonen de 2 kaarten maar één gelijk symbool. Aan de spelers om dit als eerste te vinden.

Het spel bestaat in feite uit 5 mini-spellen: in het eerste spel probeer je zoveel mogelijk kaarten te verwerven, terwijl je in het tweede spel zo snel mogelijk je kaarten moet kwijt geraken. Bij het derde spel tracht je de kaarten aan andere spelers te verpatsen, terwijl je in de laatste twee spellen eveneens gelijkenissen zoekt tussen meerdere kaarten. Een reactiespel van de bovenste plank.

Asmodee, 2011

Asmodee Benelux

Denis Blanchot, Guillaume Gille-Naves, Igor Polouchine

--

2-8 spelers

vanaf 7 jaar

15 minuten

Imperial 2030

Imperial 2030Genomineerd Gouden Ludo 2011

We kijken twee decennia in de toekomst, waar zes wereldmachten de nieuwe wereldorde bepalen: Brazilië, China, Europa, India, Rusland en de Verenigde Staten. Elk van de spelers heeft de mogelijkheid om te investeren in één of meerdere naties door het aankopen van aandelen. Degene met de meeste aandelen in een natie bepaalt de economische en militaire beslissingen van een natie. Maar opgelet, naties kunnen vallen in handen van tegenspelers, die een andere politiek hanteren dan jijzelf hanteerde.

In dit economische strategische bordspel met een militair aspect, kunnen spelers fabrieken bouwen, tanks en vloten uit de fabrieken laten rollen, andere gebieden veroveren, eventueel na het importeren van een aantal extra legereenheden. Doch ook het economische aspect is uitermate belangrijk in het spel, hetgeen blijkt uit het taxeren van naties door hun opbrengsten en kosten te bepalen alsook het uitkeren van dividenden aan aandeelhouders van naties. Goed investeren en gepast de leiding nemen over één of meerdere wereldmachten is cruciaal, nu degene met de meeste poen het spel wint.

The Game Master, 2010

--

Mac Gerdts

Alexander Jung

2-6 spelers

vanaf 12 jaar

120 minuten