Gouden Ludo 2016

De Vlaamse gezelschapsspellenclubs hebben Codenames verkozen tot het beste familiespel van 2016. In de categorie voor expertspellen kaapte Orléans de hoofdprijs weg. Beide spellen zijn verschenen bij White Goblin Games. De verkiezing van de Gouden Ludo vond dit jaar voor de achtste keer plaats en maakte voor het eerst een onderscheid tussen familie- en expertspellen. Aan de stemming hebben 28 Vlaamse spellenclubs deelgenomen.

In de familiecategorie waren El Gaucho (The Game Master) en Quadropolis (Days of Wonder) de andere kanshebbers. De overige genomineerde expertspellen waren Haspelknecht (Quined Games) en Mombasa (The Game Master).

Codenames

CodenamesWinnaar Gouden Ludo 2016 in de categorie 'familiespellen'

In dit korte familiespel liggen 25 willekeurige kaarten open op tafel. Op elke kaart staat één woord. De spelers verdelen zich in twee teams en moeten proberen te achterhalen welke van de open kaarten de codewoorden van hun team bevatten.

Elk team duidt een speler als meesterspion aan. Deze meesterspionnen proberen een link te zoeken tussen één zelf gekozen woord en zoveel mogelijk codewoorden van hun team. De teamgenoten proberen aan de hand van deze tips de juiste kaarten te raden. De hoeveelheid verschillende woorden en combinaties maken dit spel bijna oneindig herspeelbaar.

Categorie 'familie'

White Goblin Games, 2016

--

Vlaada Chvátil

Stéphane Gantiez, Tomáš Kucerovský

2-8 spelers (best met 4)

vanaf 14 jaar

15 minuten

Orléans

OrléansWinnaar Gouden Ludo 2016 in de categorie 'expertspellen'

Frankrijk in de middeleeuwen. In Orléans en omgeving stelt iedere speler een eigen gevolg samen uit boeren, koopmannen, ridders, monniken, enz. Die volgelingen en hun kwaliteiten zijn nadien hard nodig om je macht uit te breiden, door te handel te drijven, je vakmanschap te tonen of in dienst van de wetenschap te gaan.

Ridders zorgen ervoor dat je meer acties kunt uitvoeren en ze zijn ook hard nodig om handelsreizen te begeleiden. In het dorp kun je vaklieden vinden die helpen bij de bouw van handelshuizen en die gereedschap kunnen maken. Geleerden zijn belangrijk omdat zij wetenschappelijke vooruitgang boeken. Tenslotte kan het geen kwaad om actief te zijn in het klooster, want met de hulp van monniken ben je minder aan de spelingen van het lot overgeleverd.

Je wil steeds meer acties uitvoeren dan je beschikbaar hebt, en er zijn vele wegen die naar je doel leiden. De kunst is om uit de verschillende spelelementen een combinatie te kiezen die het beste bij je strategie past.

Categorie 'expert'

White Goblin Games, 2016

--

Reiner Stockhausen

Klemens Franz

2-4 spelers

vanaf 12 jaar

90 minuten

El Gaucho

El GauchoGenomineerd Gouden Ludo 2016 in de categorie 'familiespellen'

In dit spel trachten de spelers zoveel mogelijk geld te verzamelen door het vangen en verkopen van kuddes koeien. Een stapel dobbelstenen bepaalt de mogelijke acties in een ronde. Om beurten kiezen de spelers twee van de geworpen dobbelstenen uit. De nummers op van de dobbelstenen komen overeen met bepaalde acties en koeien. Je mag dobbelstenen ook samentellen om aan een hoger cijfer te geraken.

De spelers kiezen één voor één hun acties uit. Koeien vangen levert geld op, maar is geen sinecure. Elke koeiensoort (je herkent ze aan hun kleur) is namelijk zoveel waard als de meest waardevolle koe in de rij. Bovendien moet je deze koeien ook nog eens op volgorde, oplopend of aflopend, zien te vangen. Daarnaast kan je door het inzetten van gaucho's bij de acties in één van de volgende beurten een voordeel ontvangen.

El Gaucho is eenvoudig aan te leren, maakt op een originele manier gebruik van dobbelstelen maar verbergt ook een goede portie strategie en is dus zeker een poging waard!

Categorie 'familie'

The Game Master, 2015

--

Arve D. Fühler

Dennis Lohausen

2-4 spelers

vanaf 10 jaar

60 minuten

Quadropolis

QuadropolisGenomineerd Gouden Ludo 2016 in de categorie 'familiespellen'

Laat je niet misleiden door de eenvoudige spelregels van dit spel. Planning, strategie en een portie geluk zijn nodig om je eigen stad uit te bouwen. Het spel bestaat uit 4 ronden waarin elke speler telkens 4 beurten krijgt. Tijdens je beurt kies je een architect om een gebouw te nemen uit de bouwput. Met architect 2 kan je bijvoorbeeld het tweede gebouw uit een rij of kolom nemen en moet je dit plaatsen in rij of kolom 2 op je eigen bord.

Hoe je je stad uitbouwt kan je zelf kiezen. Een stad met veel parken en openbare gebouwen of een industriestad met een havens? Het kan allemaal! Zorg er wel voor dat je stad in evenwicht blijft. Energie heb je nodig om je gebouwen te activeren, maar te veel energie zorgt voor vervuiling. Een mooi familiespel met korte uitleg en veel mogelijkheden voor jong en oud!

Categorie 'familie'

Days of Wonder, 2016

Asmodee Benelux

François Gandon

Cyrille Daujean, Sabrina Miramon

2-4 spelers (best met 4)

vanaf 8 jaar

30-60 minuten

Haspelknecht

HaspelknechtGenomineerd Gouden Ludo 2016 in de categorie 'expertspellen'

De 16de eeuw, de mijnbouw bloeit in het Ruhrgebied. De spelers kruipen in de rol van boeren om aan steenkoolwinning te doen. Het spel verloopt over 3 jaren (ronden), waarbij elk jaar vier seizoenen (actiefases) worden getrotseerd.

In de lente en de herfst worden gebieden drassig door de regenval, hetgeen de steenkoolwinning bemoeilijkt. De spelers zullen vervolgens in de lente, zomer en herfst maximaal 5 actieschijven kiezen. De volgende acties ter beschikking: met arbeiders hout of voedsel produceren, overtollig water verwijderen en/of steenkool winnen. Verder kan een speler allerhande voordelen tijdens het spel verwerven door middel van ontwikkelingstegels.

Op het einde van een jaar ontvangt elke speler overwinningspunten voor gewonnen steenkool. Nadat hij pacht heeft betaald in de vorm van voedsel (en later ook geld) verliest een speler al zijn grondstoffen die hij niet in zijn boerderij of inmiddels verworven gebouwen kan herbergen.

Kern van het spel is het winnen van steenkool (eerst op de landvlakte, daarna ondergronds in de mijn) en het slim kiezen en uitspelen van actieschijven en ontwikkelingstegels. Enkel zo kan je de overwinning veilig stellen! Haspelknecht is een mooi vormgegeven en sfeervol spel voor de meer ervaren spelliefhebber!

Categorie 'expert'

Quined Games, 2015

--

Thomas Spitzer

Johannes Sich

2-4 spelers

vanaf 12 jaar

60-90 minuten

Mombasa

MombasaGenomineerd Gouden Ludo 2016 in de categorie 'expertspellen'

In dit stevig strategisch bordspel met een economische focus probeer je als investeerder het meeste geld te verdienen. Door in aandelen van vier verschillende handelscompagnieën te investeren en de handelsposten van deze compagnieën over het Afrikaanse continent te verspreiden kan je inkomsten genereren. Door te investeren verhoog je het aantal aandelen dat je in de betrokken compagnieën bezit. Door het vestigen van hun handelsposten verhoog je de waarde van het betrokken aandeel.

Het spel beschikt over enkele bijzondere spelmechanieken. Zo is er het handrotatiesysteem waarbij iedere ronde één van de aflegstapels terug op handen wordt genomen. Daarnaast kan je door tegelijkertijd aan verschillende voorwaarden te voldoen (door je kaarten slim en vakkundig uit te spelen) ver vooruit op het boekhoudersspoor. Enige planning is dus vereist! Tenslotte zit er ook heel wat variatie in dankzij dubbelzijdige compagniesporen. Hierdoor krijgt elke compagnie telkens een eigen spoor met andere privileges. Dat alles maakt van Mombasa een topspel met interessante spelelementen en strategie¨n. Een absolute aanrader voor spellenliefhebbers die van het stevigere werk houden.

Categorie 'expert'

The Game Master, 2016

--

Alexander Pfister

Klemens Franz, Andreas Resch

2-4 spelers (best met 4)

vanaf 12 jaar

75-150 minuten